10 goede redenen om buschauffeur te worden

De MIVB zoekt in 2020 honderden nieuwe chauffeurs. Ben jij gesïnteresserd voor het beroep of ken je iemand die misschien belangstelling heeft voor het beroep? Leer alvast deze argumenten uit het hoofd (of maak er een kopie van) tegen je volgende ontmoeting ...

 

1. Een toegankelijke functie

Er zijn slechts 4 basisvoorwaarden om te kunnen solliciteren: 21 jaar of ouder zijn (een maximumleeftijd is er niet), ten minste het niveau lager secundair onderwijs hebben, de tweede landstaal kennen en een rijbewijs B hebben. Een commerciële ingesteldheid en stressbestendigheid zijn ook een must!

2. Opleiding op maat

Toekomstige chauffeurs krijgen meteen na hun aanwerving een (betaalde) opleiding van 50 dagen: 15 dagen taalles en 35 dagen theoretische en praktische rijopleiding en commerciële vaardigheden. Zodra ze hun rijbewijs D en getuigschrift van vakbekwaamheid op zak hebben, begeleidt een monitor hen tijdens hun eerste 14 dagen op het net.

3. Geen routine

Een chauffeur vervoert elke dag reizigers. Maar het cliënteel, de diensturen en de lijnen waarop men werkt zijn zo uiteenlopend dat geen twee dagen identiek zijn. Een van de grote verschillen met andere vervoersmaatschappijen is dat een chauffeur bij de MIVB wordt toegewezen aan een stelplaats en niet aan een specifieke lijn. Elke chauffeur moet dus op een tiental lijnen rijden

4. Grote verantwoordelijkheid

De 105 miljoen verplaatsingen die onze bussen jaarlijks voor hun rekening nemen, dat zijn even veel mensenlevens die onze collega's achter hun stuur veilig van A naar B moeten brengen. Komt daarbij dat onze chauffeurs de eerste ambassadeurs van ons bedrijf zijn, aangezien zij in rechtstreeks contact komen met onze reizigers. En net als alle superhelden dragen ze ook een bijpassend uniform ... Chic!

5. Vrijheid en vertrouwen

De chauffeur alleen is de baas aan boord. De vrijheid en het vertrouwen die dat inhoudt, is iets wat veel collega's weten te waarderen. Het betekent echter niet dat ze aan zichzelf overgeleverd zijn: ze kunnen uiteraard altijd rekenen op degelijke ondersteuning van hun oversten en vanuit de dispatching.

6. Doorgroeimogelijkheden

Buschauffeur bij de MIVB is een beroep met doorgroeimogelijkheden: ofwel naar een hoger hiërarchisch niveau (Proximity, Entity en District Managers, enz.), ofwel naar een deskundigheidsfunctie (Network, dispatching, regulatie, enz.) of een pedagogische functie (monitor-instructeur, opleider, enz.). Nog los van de andere mogelijkheden die de MIVB op het vlak van interne mobiliteit biedt.

7. Aantrekkelijke verloning

De MIVB biedt concurrentiële extralegale voordelen: maaltijdcheques, groeps- en hospitalisatieverzekering, 35 dagen vakantie per jaar, kosteloos abonnement (ook voor echtgenoot en kinderen), 75% korting op woon-werkabonnement bij de NMBS, aanvullende kinderbijslag, enz. Daarnaast kan besturingspersoneel premies krijgen voor het vervullen van bepaalde diensten – een extraatje bovenop het basisloon, dat 2.400 euro bruto bedraagt zodra men in functie treedt, wat meteen voltijds en met een overeenkomst voor onbepaalde duur gebeurt! We worden niet voor niets al 6 jaar verkozen tot "Top Employer".

8. Openbaar nut

Buschauffeur zijn, dat is meer dan elke dag reizigers van punt A naar punt B brengen. Het is in de eerste plaats een dienstverlening voor meer dan 400 miljoen reizigers per jaar, op een vervoersnet dat almaar uitbreidt. Die reizigers rekenen op hun chauffeur om hen te helpen bij hun verplaatsingen in Brussel!

9. Groen aan het stuur

Werken voor de MIVB is meewerken aan een betere mobiliteit in Brussel. Die mobiliteit wordt steeds groener, met name dankzij onze hybride en elektrische bussen en de mensen die daar elke dag mee werken.

10. Diversiteit in een bedrijf op mensenmaat

Met 9.500 medewerkers (onder wie 2.300 chauffeurs) en 300 verschillende beroepen is de MIVB een onderneming die zich in heel wat opzichten divers mag noemen. Hoe groot de MIVB ook is en hoe uiteenlopend ook de profielen van de mensen die er werken, allemaal zullen ze je vertellen dat het een bedrijf op mensenmaat blijft, met een huiselijke sfeer. Vooral onder het besturingspersoneel ligt het percentage van mensen die het bedrijf uit eigen beweging verlaten zeer laag.

 

Dus, ben je klaar voor deze uitdaging? Aarzel niet en solliciteer voor de functie van buschauffeur!