Ricky, Senior Manager Technical

Wat is je functie bij de MIVB?

Ik werk momenteel als Senior Manager Technical bij de Business Unit Bus, maar ik zit momenteel midden in een overgangsfase om dezelfde rol te vervullen bij de Metro.

Hoe lang werk je er al?

Ik ben bij de MIVB begonnen in 2016.

Hoe ben je bij de MIVB terechtgekomen en waarom heb je ervoor gekozen om er te werken?

Oorspronkelijk was het niet mijn bedoeling om bij de MIVB te werken. Ik werkte voor een groot merk in de automobielsector en omdat ik ervan overtuigd was dat ik de heilige graal in mijn domein had gevonden, was ik eerlijk gezegd niet geïnteresseerd. Nadat ik van de MIVB echter een voorstel kreeg om garagechef te worden en de busgarages had bezocht, werd ik al snel overhaald door de technische en financiële middelen die voor het personeel ter beschikking worden gesteld. Hoewel ik hier zowat aankwam met de handen in de zakken en een paar vooroordelen, opende de MIVB me al snel de ogen en liet ze me zien hoezeer ze een bedrijf is dat gericht is op het menselijke aspect, met een sociale dimensie en een meer dan behoorlijk investeringsvermogen. Tot dan was mijn loopbaan gericht op winst en rendabiliteit, maar dat veranderde nu volledig!

Mijn vrij duidelijke kijk op de dingen heeft me er zo toe aangezet om de functie van garagechef te aanvaarden. Een jaar later werd me voorgesteld om mijn overste te vervangen als verantwoordelijke van alle busgarages van de MIVB, wat ik meteen heb aanvaard. Intussen oefen ik deze functie al zeven jaar met veel plezier uit.

Heeft de MIVB aan je verwachtingen voldaan?

Absoluut. Voor iemand die zo gepassioneerd is als ik, is het leuk en verrijkend om technische, sociale en organisatorische vraagstukken aan te pakken. Toen ik 55 was vroeg ik me af wat ik in mijn verdere loopbaan zou kunnen doen. Er deed zich een kans voor en ik heb deze gegrepen, namelijk dezelfde uitdaging aangaan, maar dan bij de Metro.

Als je je eerste dag met vandaag vergelijkt: hoe ben je geëvolueerd?

Ik ben veerkrachtiger geworden. Ik geef me nooit gewonnen en blijf mijn werk doen. Als je het maar genoeg wilt, kan je alles bereiken.

Hoe verliep je integratie in het bedrijf?

Ik heb heel veel dingen ontdekt, onder andere dat ons bedrijf over een behoorlijk investeringsvermogen beschikt in alle domeinen. Als basistechnicus was ik onder de indruk van de middelen die de MIVB ter beschikking stelt voor haar personeel. Het is gewoon fantastisch!

Mocht je iets anders willen doen binnen de MIVB, zou dat kunnen?

Absoluut. Het geweldige aan de MIVB is dat je er alle beroepen kan uitoefenen. Met 10.000 medewerkers en 300 verschillende beroepen is er voor elk wat wils. Als je niet gelukkig bent in een functie, dan biedt het bedrijf je de mogelijkheid om intern van functie te veranderen. In de privésector gebeurt dat veel minder. De MIVB stelt alles in het werk om de competenties intern te benutten en dat is een echte kans voor alle medewerkers.

Hoe zou je de sfeer bij de MIVB in één woord omschrijven?

Aangenaam. Een van de dingen die me altijd verbaasd hebben sinds mijn eerste dag bij de MIVB, is dat iedereen elkaar in de ogen kijkt en begroet. In mijn vorige bedrijf was dat helemaal niet het geval. Hier is dat bijna een traditie.

Kan je op je collega’s rekenen? Zo ja, kan je een concreet voorbeeld geven van toen dit nodig was?

Een van de dingen waar ik op aandring is teamgeest. Het zit in mijn genen om niemand buiten te sluiten. En het is essentieel om iemand die het moeilijk heeft de hand te reiken. Voor mij is het een absolute voorwaarde om samen te werken en niet ieder voor zich. Als je ervoor kiest om voor een bedrijf met een maatschappelijke dimensie te werken, is teamgeest een must. We helpen elkaar altijd om problemen op te lossen en we gaan samen door tot we daarin geslaagd zijn.

Voel je je gewaardeerd?

Ja. Ik heb het geluk te mogen werken voor een directeur en een onderdirecteur die erkenning tonen wanneer je goed werk levert. Het is belangrijk om de medewerkers op de voorgrond te plaatsen en te bedanken.

Waar haal je voldoening uit?

Een project tot een goed einde brengen. Op mijn niveau is het belangrijk om een langetermijnvisie te hebben. Omdat het bij ons langer duurt om projecten af te ronden dan bijvoorbeeld in de privésector, geeft het me veel persoonlijke voldoening om een taak tot een goed einde te brengen.

Op welk recent project/recente verwezenlijking ben je trots?

Ik ben trots op alles wat ik doe, maar in het bijzonder hebben we een project uitgewerkt met betrekking tot het beheer van de competenties van de magazijniers. De resultaten van dit project zijn merkbaar bij het personeel. Zo verbeteren we het beheer van de competenties van onze medewerkers door middel van opleidingstrajecten, begeleiding en evaluaties die de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers bevorderen. 

Heb je het gevoel dat je in je job een belangrijke rol vervult voor de stad Brussel?

Ja, uiteraard. Mijn absolute prioriteit is om bussen ter beschikking te stellen voor de buschauffeurs om het Brusselse publiek te vervoeren.

Goed openbaar vervoer komt het milieu ten goede. Speelde dit een rol in je zoektocht naar een job?

Dat gaat hand in hand. Als je werkt voor een bedrijf met een sociale en maatschappelijke dimensie, spelen milieu- en volksgezondheidskwesties een veel grotere rol dan elders.

Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om te solliciteren bij de MIVB?

Alles hangt af van je ervaring en je ambities, maar als je op zoek bent naar een zeker evenwicht in je leven en interessante voordelen, is de MIVB een fantastisch bedrijf.

Is men om jou bekommerd op het werk?

Ja, mensen zijn bekommerd om je mentale en fysieke gezondheid. Iedereen waakt over elkaars welzijn en dat vat de gemoedelijke sfeer bij de MIVB goed samen

Wil je meedoen?