Joséphine, Senior Manager Speciale Studiedienst

Wat houdt jouw functie bij de MIVB in?

Ik ben Senior Manager in de projectafdeling van de speciale studiedienst. Dit is een afdeling die hoofdzakelijk metro-infrastructuur en ondergrondse constructies beheert.

Hoe lang werk je er al?

Ik werk al 15 jaar bij de MIVB. De tijd gaat niet aan me voorbij, want ik voel me goed. Dat is een goed teken.

Hoe ben je bij de MIVB terechtgekomen?

Ik werkte voor een andere werkgever en was verantwoordelijk voor een werf waarvoor ik informatie nodig had over de toegankelijkheid voor slechtzienden. De MIVB, die al een voorloper was op dit gebied, bevorderde de toegankelijkheid voor slechtzienden in metrostations al. Ik heb al mijn vragen aan de contactpersoon bij de MIVB gesteld en heb getoond dat ik interesse toonde voor zijn dienst. Toen hoorde ik dat de MIVB aanworf en heb ik gesolliciteerd.

Waarom heb je voor de MIVB gekozen?

Als geboren Brusselaar is de MIVB mijn leven! Van mijn kindertijd tot mijn tienerjaren ben ik letterlijk opgegroeid met het Brussels openbaar vervoer. Na mijn studies vanbouwkundig ingenieur werkte ik voor een algemene aannemer waar ik, hoewel ik geld verdiende voor de aandeelhouders, niet echt veel bijdroeg voor het bedrijf. De MIVB sloot aan bij mijn persoonlijke ambities. Als bouwkundig ingenieur ben ik blij dat ik aan grote sociale en maatschappelijke projecten kan werken, tenminste in Brussel.

Heeft de MIVB aan je verwachtingen voldaan?

Vijftien jaar later ben ik hier nog steeds en ik ben nog steeds heel blij om hier te zijn. Ik groei in een omgeving met veel gepassioneerde mensen die zich allemaal inzetten om dingen voor elkaar te krijgen. Werken voor het openbaar vervoer betekent op lange termijn een bijdrage leveren aan milieu- en structurele projecten waar we allemaal baat bij hebben.

Als je je eerste dag vergelijkt met vandaag: hoe ben je vooruitgegaan?

Op technisch vlak heb ik enorm veel geleerd over overheidsopdrachten, operationele beperkingen, projectbeheer en alles wat met civieltechnische infrastructuur te maken heeft. Op persoonlijk vlak heb ik een zeker zelfvertrouwen ontwikkeld en heb ik een team leren kennen dat me altijd heeft gesteund en me de kans heeft gegeven om me te ontwikkelen door interessante projecten aan mij toe te vertrouwen. Kortom, de MIVB heeft vertrouwen in mij gesteld op basis van mijn capaciteiten en vaardigheden.

Is je baan in de tussentijd veranderd/geëvolueerd?

Ik werk nog altijd voor dezelfde dienst, maar ik ben van een onderzoeksprojectmanager naar een transversale projectmanager gegaan en nu ben ik directeur van de projectafdeling.

Als je andere taken binnen de MIVB op je wil nemen, is dat dan denkbaar?

Ja, dat is zeker mogelijk. De MIVB stelt je niet alleen in staat om vaardigheden te verwerven en je werkterrein te verbreden binnen je gekozen vakgebied, maar ook om je te ontwikkelen op verschillende andere en diverse gebieden.

Waarom werk je bij de MIVB?

Voor de diversiteit van de projecten en de intellectuele rijkdom die ik uit mijn job haal. We beheren totaal verschillende projecten waar ik veel uit leer. Ik heb nooit de indruk dat ik in een sleur zit, en dat vind ik echt leuk. Ik vind het ook leuk om te weten dat de verwezenlijkingen van de MIVB iedereen ten goede komen.

Hoe zou je je collega's bij de MIVB omschrijven?

Ik heb nog nooit ’zo veel mensen samen gezien die gepassioneerd zijn door hun job, door bussen en vervoersnetwerken. Ik denk dat je het moet ervaren om het te begrijpen, maar als je eenmaal bij de MIVB werkt, reis je nooit meer op dezelfde manier. Het is die passie die ons samenbrengt.

Wat hebben je collega's je geleerd?

Elkaar te helpen. In mijn team is elk profiel bijvoorbeeld anders. Er zijn technici, architecten, ingenieurs en geografen met verschillende specialisaties, maar iedereen helpt elkaar met plezier. Als een architect bodemtests of gegevens krijgt van een ontwerpbureau, kan hij naar een meer gekwalificeerde collega gaan voor advies.

Wat geeft jou voldoening?

Het oplossen van een probleem dat al jaren aanhoudt en moeilijk op te lossen is. Zodra het ons lukt om de situatie te deblokkeren en onze werkterrein te verbreden, , voel ik me tevreden. Met mijn team werk ik momenteel aan de automatisering van een toekomstige metrolijn, een doel dat we over een paar jaar hopen te bereiken.

Is je baan stimulerend/uitdagend?

Ja, want ik word geconfronteerd met een enorm aantal uitdagingen. We worden niet alleen geconfronteerd met technologische uitdagingen die ons verplichten om met nieuwe apparatuur te werken en nieuwe elementen te integreren in de wereld van de Brusselse metro, maar we worden ook geconfronteerd met structurele uitdagingen die ons verplichten om op een meer cross-functionele manier te werken.

Vind je dat je baan een belangrijke rol speelt voor de stad Brussel?

Ja, we spelen een belangrijke rol in het leven van de Brusselaars, vooral bij het gebruik van stations en metrolijnen. Ik heb bijvoorbeeld meegewerkt aan de aanleg van tramlijn 9 en ik heb familieleden voor wie deze tram hun leven letterlijk heeft veranderd. Dankzij ons hebben ze minder tijd nodig om hun bestemming te bereiken.

Wat is volgens jou het grootste voordeel van je job?

De flexibiliteit van de MIVB op vlak van het evenwicht tussen werk en privé en de interesse in mijn job.

Hoe denk je over het evenwicht tussen werk en privé?

Ik denk dat we er bij de MIVB in slagen om een gezond evenwicht te vinden Ik doe er alles aan om ervoor te zorgen dat mensen van mijn team hun privé- en beroepsleven kunnen combineren. We kunnen telewerken en hoeven niet in en uit te klokken. Als je eerder weg moet vanwege een noodgeval in de familie of omwille van een andere reden, maakt niemand daartegen bezwaar. Aan de andere kant, als je om de een of andere reden een uitzonderlijke vergadering om 18.00 uur moet bijwonen, moet je ook beschikbaar zijn of je door een collega laten vervangen.

Ben je tevreden over wat de MIVB te bieden heeft?

Ja, 100%. Wat het loon betreft, stel ik het op prijs dat de MIVB altijd probeert te zorgen voor een eerlijke verloning voor iedereen. Als manager zie ik dat bij de aanwerving. Iedereen moet krijgen wat hij verdient. Wat autonomie betreft, heb ik het geluk een manager te hebben die me de nodige autonomie geeft om mijn werk goed en op mijn manier uit te voeren. Er is hier echt vertrouwen.

Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om te solliciteren voor de MIVB?

Als je tegelijkertijd wil werken en plezier maken, dan dan moet je voor de MIVB solliciteren! We hebben veel projecten en uitdagingen en we voorzien alle nodige middelen.

Wil je meedoen?