Hind, Project Manager IT

Wat is je functie bij de MIVB?

Ik ben IT-projectleidster en houd me bezig met alles wat te maken heeft met netwerktechnieken en -infrastructuur, zowel in de lokalen en gebouwen als de stelplaatsen en stations.

Hoe lang werk je er al?

Sinds 2015

Hoe ben je bij de MIVB terechtgekomen?

Ik heb gesolliciteerd via het officiële kanaal van de MIVB omdat ik had gezien dat er een vacature was voor een Project Manager op de afdeling Sales. Vandaag werk ik op de afdeling Service Delivery. Het sollicitatiegesprek en de verschillende tests hebben alles bij elkaar drie weken geduurd. Het ging allemaal heel natuurlijk, omdat ik voelde dat ik de goede kant op ging. Ik vond de sollicitatieprocedure van de MIVB best intensief, maar ik was gemotiveerd en zo ben ik er geraakt.

Waarom heb je de MIVB gekozen?

In Brussel hebben veel mensen wel een verhaal dat met de MIVB te maken heeft. Ze vormde de achtergrond tijdens mijn kindertijd en ik heb tijdens mijn hele jeugd gebruikgemaakt van het openbaar vervoer om naar school te gaan, als studente te gaan werken, enz. De MIVB is ook een van de grootste werkgevers in België. 

Heeft de MIVB aan je verwachtingen voldaan?

Absoluut. Ook al werken er meer dan 10.000 mensen bij de MIVB, we zijn geen nummers. We zijn net één grote familie en iedereen voelt zich hier snel thuis. Mijn ervaring met de MIVB was en is nog steeds zeer positief.

Bovendien heb ik een goed evenwicht gevonden tussen werk en privéleven. Ik sta elke ochtend op met de glimlach om te gaan werken. Ik heb ook het geluk dat ik aan heel wat projecten mag meewerken. Elk project is een wereld op zich. Het ene moment kan ik me in een stelplaats bevinden en het volgende in een station, in een lokaal of op een werf. Dat is erg verrijkend.

Als je je eerste dag met vandaag vergelijkt: hoe ben je geëvolueerd?

Van project naar project heb ik mijn netwerk kunnen uitbouwen en vergroten. Ik voelde me steeds meer op mijn gemak. Je zit immers niet meer in een onbekende situatie. Ik ben matuurder geworden en heb meer zelfvertrouwen gekregen.

Is je functie intussen veranderd/geëvolueerd?

Ik heb nog altijd dezelfde functie, maar neem steeds grotere projecten voor mijn rekening.

Mocht je iets anders willen doen binnen de MIVB, zou dat kunnen?

Ja. Als ik wil solliciteren voor een andere functie, dan is dat mogelijk. De MIVB helpt je om vooruit te komen.

Kan je ons in enkele woorden uitleggen waarom je bij de MIVB werkt?

Ik vind het persoonlijk interessant en het schenkt mij voldoening. Ik kan me ook ontplooien als mens. Thuis ben ik een trotse echtgenote en mama van drie kinderen. Op het werk ben ik gewoon Hind, een vrouw die voldoening haalt uit de projecten die ze beheert.

De managers voor wie ik werk ondersteunen ons allemaal. De coronaperiode was voor mij een heel moeilijke tijd, omdat al mijn verantwoordelijkheden door elkaar liepen. Ik was tegelijkertijd mama, thuisleerkracht voor mijn kinderen, projectleidster, echtgenote en huisvrouw. Gelukkig heeft mijn manager me gesteund en ervoor gezorgd dat ik kon blijven doorgaan.

Hoe zou je de sfeer bij de MIVB in één woord omschrijven?

In mijn team zijn we allemaal zeer hecht. Je zou kunnen zeggen dat de sfeer familiaal is. We hebben een WhatsApp-groep enkel voor ons en gaan ‘s middags vaak samen eten. We delen foto’s van wat we eten en praten honderduit. Kortom, ook naast het werk zijn mijn collega’s erg belangrijk voor mij.

Kan je op je collega’s rekenen? Zo ja, kan je een concreet voorbeeld geven van toen dit nodig was?

Echt wel. Ik kan niet meer bijhouden hoe vaak ik al op de hulp van mijn collega's heb kunnen rekenen. We zijn er voor elkaar wanneer het moeilijk gaat, zowel op privé- als professioneel vlak. In mijn geval was dat tijdens de coronaperiode. Ik was helemaal ondersteboven, maar de steun van het hele team heeft mij terug overeind geholpen. Ze stuurden me een kaartje met heel wat ondersteunende woorden. Ik kreeg zelfs een cadeaubon om met mijn man op restaurant te gaan.

Voel je je gewaardeerd?

Ik ben een vrouw met een migratieachtergrond, mama en ik werk in de IT. Ik behoor tot, hoe zal ik het zeggen, nogal wat minderheidsgroepen, maar dat heeft er nooit voor gezorgd dat de MIVB mij niet in aanmerking nam. Ik kreeg de kans om deel te nemen aan een jaarlijks event buiten de MIVB waar het professioneel parcours van de medewerkers in de schijnwerpers wordt gezet. En dankzij de MIVB heb ik de titel gewonnen! Ze hebben me geselecteerd en ondersteund.

Ten slotte voel ik me gewaardeerd omdat de MIVB waakt over het evenwicht tussen mijn werk en privéleven. Mijn manager heeft me nooit taken gegeven die mijn capaciteiten te boven gaan.

Is je job stimulerend/uitdagend? Waarom?

Ja, want ik beheer belangrijke infrastructuurprojecten. We staan in voor de stroomvoorziening van datalokalen zodat er netwerk is in het gebouw en we gaan binnenkort starten met grote renovatiewerkzaamheden in een busstelplaats om plaats te bieden aan meer dan 300 elektrische bussen.

Heb je het gevoel dat je in je job een belangrijke rol vervult voor de stad Brussel?

Onrechtstreeks wel. Als de medewerkers in de stelplaatsen geen netwerk hebben, kunnen sommige bussen de stelplaats niet verlaten en kunnen sommige machines niet naar behoren werken.

Goed openbaar vervoer komt het milieu ten goede. Speelde dit een rol in je zoektocht naar een job?

Toen ik solliciteerde leefde dit al een beetje, maar de milieukwestie was nog niet zo aan de orde als vandaag. Vandaag wordt er geen enkel project opgestart zonder te denken aan de Co2-voetafdruk of de milieubeperkingen. Het is vanzelfsprekend geworden.

Wat vind je het grootste voordeel aan je job?

In mijn job is er geen ruimte voor routine en als projectleider kan ik verschillende horizonten verkennen. Het is alsof ik voor verschillende bedrijven werk.

Wat vind je van het evenwicht tussen werk en privéleven?

Toen ik bij de MIVB begon, had ik al twee kinderen en daarna volgde mijn derde. Alles verliep zeer natuurlijk en ik ben toen met ouderschapsverlof gestart om 4/5 te kunnen werken. Ik had de woensdagen nodig om de activiteiten van mijn kinderen te regelen en wat tijd voor mezelf te hebben. Ook al ben ik projectleider, de MIVB zag hier geen graten in. Tot op vandaag slaag ik er nog steeds in om mijn job uit te oefenen en tegelijkertijd voor mijn gezin te zorgen.

Ben je tevreden met wat de MIVB je biedt?

Iedereen zou wel meer loon willen, maar over het algemeen ben ik blij met wat ik heb. Ik kan me ontplooien omdat ik een verrijkend beroep heb, ik volg opleidingen en ik evolueer voortdurend.

Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om te solliciteren bij de MIVB?

Er is geen reden om te twijfelen. Wat fijn is aan de MIVB, is dat zodra je er aan de slag bent, je je je eigen ervaring kan opdoen. Afhankelijk van wat je wilt doen, kan je doorstromen naar andere afdelingen binnen de MIVB. Met meer dan 300 beroepen is er letterlijk voor elk wat wils. Het is gewoon ongelooflijk hoeveel uiteenlopende beroepen je kan uitoefenen bij de MIVB.

Wil je meedoen?