Christophe, trambestuurder
Wat is je functie bij de MIVB?
Ik ben trambestuurder.
Hoe lang werk je er al?
Binnenkort 4 jaar.
Wat heb je gedaan om te worden aangeworven?
Ik heb me gewoon ingeschreven op de jobsite van de MIVB. Daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek, psychotechnische proeven en een medisch onderzoek. En dan is mijn avontuur begonnen!
Hoe ben je bij de MIVB terechtgekomen?
Ik was 50 jaar en had nood aan verandering. Ik heb 31 jaar in de horeca gewerkt als barman, zaalmedewerker, ober en daarna als manager van verschillende etablissementen. Nadat ik alles zowat had gezien, wilde ik het een beetje rustiger aan doen, zonder uit de horeca te stappen. Ik heb toen gesolliciteerd voor een functie van commercieel afgevaardigde, maar met mijn 47 jaar vond men mij niet dynamisch genoeg meer. Op een dag zag ik een tram langsrijden toen ik in mijn restaurant aan het werk was en ik bedacht dat ik er eigenlijk wel mee zou willen rijden. Ik heb het er met mijn vrouw over gehad en zij heeft me aangemoedigd. Ik heb me dan ingeschreven bij de MIVB en mijn avontuur ging van start.
Hoe verliep je integratie in het bedrijf?
Goed. In het begin kregen we enkele lessen Nederlands omdat we moesten slagen voor een trial test voordat we met de scholing begonnen. Deze test is nodig voor ons eerste contact met de klanten. Alles is goed verlopen en ik vond het geweldig. Daarna heb ik lessen gevolgd om de tram te leren besturen, want uiteraard moet je de volledige technologie kennen en het rijbewijs behalen.
Als je je eerste dag met vandaag vergelijkt: hoe ben je geëvolueerd?
Op de eerste dag was ik wat gestrest, omdat ik van een heel ander beroep kwam en ik al 51 jaar was. Ik kwam terecht in een kader dat ik niet echt kende en een beroep dat me totaal onbekend was. Het was een nieuwe start voor mij. Vandaag voel ik me zelfzekerder en meer op mijn gemak in mijn job. En ik heb een goede werkgever, de grootste van Brussel!
Mocht je iets anders willen doen binnen de MIVB, zou dat kunnen?
Ja, natuurlijk. Daar ben ik momenteel mee bezig. Ik volg opleidingen om monitor te worden bij de MIVB. Ik zou graag bestuurder-monitor worden in een stelplaats om de nieuwe kandidaten te begeleiden tijdens hun eerste weken waarin ze met klanten rijden.
Kan je ons in enkele woorden uitleggen waarom je bij de MIVB werkt?
Ik hou van de gemoedelijke sfeer die er heerst en ik heb het geluk dat ik in een kleine, vrij familiale stelplaats werk. We helpen elkaar veel. Vroeger dacht ik dat het beroep van bestuurder bij de MIVB erg eenzaam was, maar dat is helemaal niet het geval! Iedereen staat voor elkaar klaar en werkt samen als een team. Het is een beetje zoals een grote familie.
Hoe zijn je collega’s en de sfeer bij de MIVB?
We organiseren uitstapjes, etentjes, restaurantbezoekjes en we lachen graag samen. De collega’s zijn sympathiek.
Op welk recent project/recente verwezenlijking ben je trots?
Een jaar geleden heb ik bijgedragen aan de ontwikkeling van een opleiding. Iemand wilde een opleiding ontwikkelen en wilde daarvoor zien hoe het dagelijkse leven van een trambestuurder of buschauffeur eruit ziet. Die persoon heeft toen de voormiddag met mij doorgebracht. Ik heb mijn steentje bijgedragen en geholpen bij het ontwikkelen van zijn opleiding.
Is je job stimulerend/uitdagend? Waarom?
Ja, want we brengen mensen van punt A naar punt B zodat ze op tijd op het werk, op de luchthaven, enz. geraken.
Heb je het gevoel dat je in je job een belangrijke rol vervult voor de stad Brussel?
Absoluut. Dankzij ons heeft iedereen de vrijheid om zich overal in Brussel te verplaatsen. Of het nu met de bus, de tram of de metro is, het vervoer in de hoofdstad is gegarandeerd.
Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om te solliciteren bij de MIVB?
Twijfel niet, want bij de MIVB kan je intern van functie veranderen. Als een functie je toch niet ligt, kan je altijd opleidingen volgen om een andere rol op te nemen. Bij de MIVB is iedereen vrij om van functie te veranderen, zonder zijn anciënniteit te verliezen.
Is men om jou bekommerd op het werk?
Ja. De collega’s zijn bezorgd en komen naar je toe wanneer je je niet goed voelt.