Wie ben jij?
Ik ben Herbert, 47 jaar, en ik bestuur de trams van de MIVB sinds oktober 2014!
Wat zijn jouw ervaringen voordat je bij de MIVB terechtkwam?
Ik heb een diploma boekhouding, maar ik heb nooit in dat domein gewerkt. Ik zag mezelf niet 8u per dag aan een computer zitten. Ik heb lang in de horeca gewerkt en mijn laatste ervaring vóór de MIVB heeft 12 jaar geduurd, in een restaurant dat failliet gegaan is. Ik was op dat moment 41 jaar en vond dit een goede gelegenheid om een andere richting uit te gaan. De horeca is echt super en ik heb geen spijt van deze ervaring, maar de werkuren en arbeidsomstandigheden zijn op mijn leeftijd niet houdbaar!
Hoe ben je bij de MIVB terechtgekomen?
Ik wilde al een tijdje solliciteren voor de functie van trambestuurder en toen ik de advertentie zag ben ik ervoor gegaan! De MIVB was de eerste werkgever bij wie ik gesolliciteerd heb. Ik denk dat mijn troef was dat ik een zeer stabiel cv heb.
Vandaag vind ik het alleen maar jammer dat ik niet eerder bij de MIVB terechtgekomen ben!
Wat zijn volgens jou de moeilijkheden van het beroep?
Als ik vergelijk met wat ik vroeger deed in de horeca, dan is er niets moeilijks aan! Wat voor een andere kandidaat/-ate misschien moeilijk zal zijn is werken in een flexibel uurrooster, maar dat kan veranderen met de anciënniteit.
Heb je veel opleidingen gevolgd?
Meteen nadat ik aangeworven was heb ik gedurende ± 40 dagen een scholing gevolgd. Je leert hoe een tram technologisch in elkaar zit omdat je de tram moet kunnen depanneren als er zich een probleem voordoet op het net. We kunnen het ons niet veroorloven om te wachten tot er een technicus/-ca komt, want dan is het net volledig of deels geblokkeerd. Je leert ook de verschillende generaties trams (PCC, T2000, T3000, …) te besturen, want soms worden we op verplaatsing gestuurd naar een andere stelplaats die andere generaties trams inzet dan de onze. De functies zijn verschillend, bijvoorbeeld bij de PCC-voertuigen moet je meer je voeten gebruiken, bij de T4000-voetuigen meer de handen. De wegcode is ook helemaal anders, wij hebben onze borden, tekens, lichten, …
Denk je dat je zou kunnen doorgroeien bij de MIVB?
Bij de MIVB kan je inderdaad snel doorgroeien! Er werd mij al een kantoorjob aangeboden, maar zoals ik al zei, 8 uur aan een computer zitten interesseert me niet. Ik zie mezelf nog wel monitor-instructeur worden. Als monitor blijf je bij de besturing, maar je leidt de nieuwkomers op. Dat zou me het beste liggen!
Vind je dat werken bij de MIVB voordelen heeft?
Oh ja! De sfeer onder collega’s is geweldig. Ik heb 35 betaalde verlofdagen, zonder rekening te houden met recuperatiedagen. Vandaag wandel ik door Brussel terwijl ik betaald word, wat kan je nog meer willen? Mijn loon is super in vergelijking met de horeca waar ik evenveel verdiende, maar veel meer uren presteerde. Bovendien heb ik hier een basisloon dat echter stijgt naargelang de uren die ik presteer (toeslagen voor nacht-/weekendwerk, feestdagen, …). Elke gepresteerde minuut wordt ofwel betaald, ofwel gerecupereerd. Dankzij de MIVB kon ik eindelijk investeren in vastgoed!
Het positieve is dat we superautonoom zijn en dat men ons vertrouwt. We nemen de tram, gaan «wandelen», parkeren hem in de stelplaats en gaan terug naar huis. We houden werk en privéleven gescheiden. Je moet wel matuur en toegewijd zijn, het is hier ook Club Med niet! Een tram besturen is niet niets.