Touria, Vrouwelijke Onderhoudsmedewerker

Meer getuigenissen

Onderhoudsmedewerker, was dat een evidentie?

Ja en neen! Ik heb een diploma verpleeghulp en werkte verschillende jaren in de medische wereld. Na een directiewissel kwam er een personeelsafslanking en moest ik vertrekken. En omdat ik niet kan stilzitten en ik anderen graag help, was ik vrijwilliger bij verschillende organisaties tot ik ander werk vond. Ik volgde ook een opleiding om in de multimediasector te werken, maar dat bood uiteindelijk weinig mogelijkheden. En daarna werkte ik bij het Repair café van Sint-Agatha-Berchem…

 

Wat is de link tussen het Repair café en de MIVB?

Dat zullen jullie snel ontdekken! Mijn koffiezetapparaat was defect. Aangezien ik graag knutsel, had ik het gedemonteerd en opnieuw in elkaar gestoken, maar het werkte nog altijd niet. Ik ging ermee naar het Repair café, waar een lieve mijnheer mijn toestel terug aan de praat kreeg. Ik ben een beetje bij hem in de buurt gebleven om te kijken hoe hij zaken herstelde. Hij zag dat ik overal aan zat, me redelijk goed uit de slag wist te trekken en vroeg me waarom ik niet inschreef voor een opleiding elektrische huishoudtoestellen bij het opleidingscentrum “Horizon”, waar hij lesgaf. Lang heb ik daar niet over moeten nadenken en ik volgde een opleiding van een jaar. Voor die opleiding moest ik een stage doen en ik dacht onmiddellijk aan de MIVB.

 

Waarom de MIVB?

Als kind stond ik in bewondering voor de ontwaardingstoestellen voor tickets. Ik wou weten hoe die werkten. Ik vroeg mij ook af hoe het openen en sluiten van de deuren in zijn werk ging, ik keek hoe de trambestuurder zijn voertuig bediende,… Toen ik de kans kreeg, aarzelde geen seconde om dat allemaal van dichtbij te ontdekken. Ik deed een maand stage in metroremise Delta. Ik mocht er werken aan de motoren, draaistellen, bekabeling, en was er dol op! Mijn stage was werkelijk subliem, de ploeg was super en ze vroegen me meteen of ik wilde solliciteren.

 

En nu ben je er voorgoed…

Nadat ik verschillende proeven doorstond, werd ik onderhoudsmedewerker bij de metro. Mijn werk bestaat erin het klein onderhoud op de metrostellen uit te voeren, defecten herstellen, de goede werking van de metrotreinen nagaan,… Ik kan eindelijk werken aan het systeem van de deuren dat me al zo lang intrigeert.

 

En je bent de eerste vrouw?

Inderdaad. Ik ben de eerste onderhoudsmedewerkster bij de metro. Dat stoort me niet. Alles verloopt prima en mijn collega’s zijn echt tof! Het is eigenlijk een mooie wraak op het leven. Ik wou dit altijd al doen. Van kleinsaf was ik altijd in de buurt van mijn vader om te helpen toen hij klusjes uitvoerde. Toen ik 17 werd, wou ik mechanica studeren maar ik stuitte op een leerkracht die een hekel had aan vrouwen. Hij bekeek mij vanuit de hoogte en zei: “Dit is niet weggelegd voor meisjes. Binnen enkele jaren zit je thuis omringd door een hoop kinderen. Studeer voor kinderverzorgster of verpleeghulp”.

Ik was helemaal ontmoedigd, maar nu neem ik wraak. En bovendien ben ik dol op mijn werk!

Meer getuigenissen