Ludovic, technisch teamleider Tram

Meer getuigenissen

Ludovic, kan je ons iets vertellen over je professioneel parcours bij de MIVB?

Ik ben ongeveer 10 jaar geleden bij de MIVB begonnen als onderhoudsmedewerker bij het rollend materieel tram in Elsene. Ik stond voornamelijk in voor het mechanische onderhoud en het wassen van de trams. 5 jaar later kreeg ik de kans om door te groeien naar de functie van teamleider, dat wil zeggen de onderhoudsmedewerk(st)ers en de dagelijkse werkverdeling beheren en de communicatie met de dispatching verzorgen voor de interventies op het net.

Hoe ben je bij de MIVB terechtgekomen?

Ik was destijds mijn opleiding elektromechanica aan het afronden en een van de leden van de jury waaraan ik mijn eindwerk moest voorstellen maakte deel uit van de MIVB. Hij heeft me voorgesteld een maand stage te lopen in zijn team. Vervolgens werd ik aangeworven.

Ik wilde graag werken in een weinig bekende tak en mijn kennis van elektromechanica omzetten in de praktijk en dat kan nergens beter dan bij de trams!

Wat zijn je dagelijkse taken?

Als teamleider moet ik bij aankomst de hoeveelheid en de dringendheid van het uit te voeren werk evalueren en dit verdelen over het aantal beschikbare medewerk(st)ers. Ik moet ook ongevallen voorkomen en de risico’s beheren door te herinneren aan de veiligheidselementen. Ik heb liever dat de medewerk(st)ers me zeggen dat ze niet vertrouwd zijn met een bepaalde taak zodat ik een opleiding of begeleiding voor hen kan voorzien. Het werk moet degelijk uitgevoerd worden, volgens de regels van de kunst en in alle veiligheid!

Wat is jouw motto als teamleider?

Het belangrijkste voor mij is dat mijn collega’s de dag starten met 10 vingers en terug naar huis gaan met 10 vingers! Het is ook belangrijk dat al het werk gedaan is, zodat de trams optimaal ter beschikking kunnen gesteld worden voor de exploitatie en de klant het best mogelijke comfort kan genieten.

Hou je van job?

Ja! Er is geen routine, dat is een voordeel!

Al bijna 10 jaar sta ik elke ochtend om 4u op om te beginnen werken om 6u en dat is nooit met tegenzin geweest! Het geeft ongelooflijk veel voldoening als je ’s ochtends opstaat om iets te doen dat je graag doet. Ik oefen mijn functie nog altijd met evenveel plezier uit want elk dag is anders, er zijn interventies op het net waardoor je niet voortdurend op kantoor of in de stelplaats zit.

Bovendien is het een enorm voordeel om binnen de MIVB te kunnen evolueren. Ik ben geëvolueerd van onderhoudsmedewerker naar teamleider, en ongeacht je studieniveau, zijn er altijd mogelijkheden om stap voor stap horizontaal of verticaal te evolueren, dat is motiverend!

Wat zijn volgens jou de voordelen van werken bij de MIVB?

Ik heb een uitzonderlijke job! Wanneer ik bijvoorbeeld aan mijn familie en vrienden vertel dat ik op interventie geweest ben op het net om een tram op te tillen en terug op de rails te plaatsen, dan krijg ik daar heel wat vragen over! Ik voel me trots wanneer ik hun vragen beantwoord en dit soort gesprekken voer.

Het feit dat interne mobiliteit zo ontwikkeld is en geapprecieerd wordt binnen het bedrijf is een enorm voordeel. Een tijdje geleden had ik persoonlijke problemen en werd ik opgevangen door zowel mijn collega’s als de dienst Well-Being. Ik heb nog geen reden tot klagen gehad sinds ik bij de MIVB begonnen ben. Ik heb er geen enkel belang bij om elders te solliciteren, want ik ken geen andere werkgever die me dezelfde perspectieven zou kunnen bieden als de MIVB.

Bij de MIVB zijn de jobs zo uiteenlopend dat het onmogelijk is om er je gading niet te vinden! Ik ben opgeleid in de elektromechanica en als ik een collega heb die competenties heeft op het vlak van pneumatiek, dan wisselen we onze kennis uit zonder ons daarvan bewust te zijn. Er is hier zowel een mix van verschillende culturen als van kennis, en dat is een troef! We moeten onze verschillen gebruiken om samen iets groters te bouwen! 

Meer getuigenissen