Nicolas, technicus bij het studiebureau sporen

Meer getuigenissen

Wat is jouw functie?

Ik voer spoorstudies uit, teken sporen, mechanische plannen en plannen van onderdelen, …

Voor de Tram ga ik ter plaatse om het uitgevoerde werk te controleren en na te gaan of het uitgevoerd werd zoals voorzien was op het plan.

Voor de metro houden we ons bezig met de 3de rail of elektrische rail. Ik verricht ook manueel werk: we doen metingen, brengen markeringen aan, … Uiteraard zijn wij niet degenen die de rail uitschakelen en veranderen, dat doen de technische teams.

Ik hou veel van de rol van technicus, omdat ik zowel op kantoor kan werken als ter plaatse gaan om studies uit te voeren, te tekenen, te analyseren, enz. Mijn job biedt dus veel variatie en dat is echt fijn. En bovendien geeft men ons de tools die we nodig hebben om ons werk zo goed mogelijk uit te voeren.

 

Variabele werkuren?

Mijn werkuren veranderen voortdurend, ik kan zowel overdag als ’s nachts moeten werken.

Aangezien we de metrosporen pas kunnen betreden zodra de elektriciteit uitgeschakeld is, is onze tijd beperkt. Van 22u tot 1u moeten we het werk voorbereiden dat we zullen moeten uitvoeren zodra de elektriciteit in de metro uitgeschakeld wordt. Het echte werk aan de sporen gebeurt vervolgens van 1u tot 4h30 ’s ochtends. Dit is zeer intensief werk, want alles moet gebeuren in 3u30. We hebben geen keuze!

Het nachtwerk kan niet vergeleken worden met het werk overdag. Maar ik vind dat geweldig, want elke dag is een nieuwe strijd, een nieuwe uitdaging, er zijn nieuwe dingen, en dat stimuleert je om de dingen grondig te doen!

 

Wat bevalt je bij de MIVB?

De mensen hebben hier een zeer goede band en helpen elkaar enorm, dat is een groot voordeel. Wat me vroeger vaak stoorde, is dat er echt een kloof bestond tussen de tekenaars en de ingenieurs; ieder zijn eigen milieu. Hier is dat anders. Ik daag jullie uit om bij ons te komen kijken en te raden wie ingenieur, technicus of tekenaar is. We werken echt samen, zowel binnen onze dienst als met de andere diensten. Daardoor heb ik me echt kunnen ontwikkelen en verantwoordelijkheden kunnen nemen die je gewoonlijk niet neemt wanneer je afgezonderd zit in een specifiek bureau en alleen maar specifieke taken uitvoert.

We krijgen veel kansen en mogen zelfstandig werken, dat vind ik echt bewonderenswaardig. Eén ding is in elk geval zeker: ik zou voor geen geld ter wereld mijn functie afstaan! Ik ben echt blij met mijn huidige collega’s, werk en infrastructuur!

Wat ook geweldig is, is dat wanneer je een technisch beroep uitoefent in Brussel en meewerkt aan de werven, je ter plaatse onmiddellijk het resultaat van je werk ziet!

Ik raad mensen echt aan om hier te komen werken. Het voordeel hier is trouwens dat er niet één dienst, maar honderden diensten zijn!

Meer getuigenissen