Vincent, System Architect

Meer getuigenissen

“Er is nog heel wat werk aan de winkel”, weet Vincent. “Enkele jaren geleden heeft de MIVB de weg van de transitie ingezet. Onder andere met een nieuwe ICT-structuur. Dat heeft niet alleen de reputatie van ICT binnen de MIVB verbeterd, maar dat levert vandaag nog concrete resultaten op. Vandaag zijn we beter dan ooit in staat om de gebruikte technologie te verbeteren, systemen te harmoniseren, de metro’s te verbeteren en de service voor de reizigers te optimaliseren.”

“Ik werk specifiek voor het ATS-gedeelte van de metro”, vertelt Vincent. “Dat systeem volgt de metro in real-time op, en de eventuele verhinderingen en vertragingen. Een goede ATS zorgt voor een betere kwaliteit van de metro, en voor goede informatie voor de reizigers.”

 

Uitdagende trajecten

Dat ICT een belangrijke rol speelt in de transformatie van de MIVB naar een moderne openbaarvervoermaatschappij, hoor je Vincent niet tegenspreken. “Toch zijn er in de projecten en veranderingstrajecten veel meer mensen betrokken. Dat begint bij de business, die een bepaalde behoefte ervaart”, vertelt Vincent. “Mijn rol is dan om die behoeftes te capteren, te interpreteren en ze te vertalen naar een concrete en werkbare basis voor externe leveranciers en onze ontwikkelaars.”

 Wat doet Vincent dan op een normale werkdag? “Dat is best gevarieerd”, aldus Vincent. “Uiteraard moet ik veel e-mails behandelen en heb ik veel vergaderingen, maar dat heeft zeker z’n nut. Ik moet namelijk heel wat verschillende informatie verzamelen van de business, verschillende leveranciers en de ICT-teams. Die informatie gebruik ik om me de oplossing voor te stellen en om alles in het werk te zetten om ze te realiseren. Ik waak ook over de gebruikte technologie. Dat wordt steeds belangrijker: beantwoordt het helemaal aan de behoeftes, welke integraties zijn mogelijk en is de technologie langdurig inzetbaar? Tijdens en na de ontwikkeling evalueer ik de oplossing.”

 

Carrière op het juiste spoor

“Ik ben bij de MIVB terechtgekomen als masterstudent”, herinnert Vincent zich. “Ik was er externe student, en werkte er aan mijn thesis. Na mijn stage kreeg ik van de MIVB een voorstel. Eerst in de support-afdeling, die reactief alle incidenten behandelt. Een jaar later kreeg ik de kans om als business analyst oplossingen te bedenken en bestaande oplossingen te verbeteren. En sinds 6 maanden zit ik in een soort van transitie naar mijn huidige job, in het ATS-project. Toegegeven, het is al heel wat op zo’n korte tijd, maar ik heb zeker het gevoel dat mijn carrière naadloos overeenkomt met mijn ambities.”

“Wat me van bij het begin al opviel, was de goede sfeer”, aldus Vincent. “Als student was ik best zenuwachtig voor mijn eerste dag. Maar ik werd zeer goed onthaald. Intussen ben ik al in verschillende teams terechtgekomen, en telkens zijn de mensen heel open en vriendelijk. Het is ook aangenaam om te weten dat je bij de MIVB veel kansen krijgt en snel kunt doorgroeien. Je krijgt hier ook heel wat opleidingsmogelijkheden.” 

Meer getuigenissen