Blandine , stelplaatsverantwoordelijke

Meer getuigenissen

Blandine, kan je ons iets vertellen over je professioneel parcours?

Ik ben afkomstig uit Frankrijk waar ik voor industrieel ingenieur gestudeerd heb.  Ik heb de kans gekregen om mijn afstudeerstage te volbrengen in een fabriek van l’Oréal in het noorden van Frankrijk en ik werd aangeworven nog voordat ik afgestudeerd was. Ik heb er mijn loopbaan doorgebracht in het industriële milieu met operatoren en technici in 3 verschillende fabrieken: 2 in het noorden van Frankrijk en een in Brazilië waar ik 4 jaar gebleven ben.

In Frankrijk was ik eerst verantwoordelijk voor de dienst supply chain, beheer van de bevoorrading, de planning en de nieuwe producten. In Brazilië was ik productieverantwoordelijke. Ik was dus verantwoordelijk voor het beheer van alle operatoren, de technici en de planning, wat meer overeenstemt met wat ik hier bij de MIVB doe.

Ik ben naar België gekomen omdat mijn echtgenoot naar hier overgeplaatst werd. In het begin was ik niet op zoek naar werk, ik probeerde te begrijpen hoe België functioneert, wat het te bieden heeft op het vlak van tewerkstelling en wat zou kunnen overeenstemmen met mijn waarden op het vlak van milieu.

Ik ben al snel tot de vaststelling gekomen dat werk vinden in de industriële/productie- en milieuwereld niet eenvoudig is! Tijdens mijn zoektocht dacht ik aan het openbaar vervoer. Na de website wat grondiger bekeken te hebben, vond ik de functie die bij me paste!

 

Welke functie oefen je uit?

Ik ben stelplaatsverantwoordelijke bij de Metro. Het is een onderhoudsstelplaats waar +- 100 personen in 3 shifts werken aan het onderhoud van de voertuigen. Ik ben met name verantwoordelijk voor de teams, de organisatie en de te nemen beslissingen. Op het vlak van organisatie is dit vergelijkbaar met wat ik vroeger al deed. Wat anders is bij de MIVB, is het product! Ik werk bij de Metro, dus er komt heel wat technische kennis in verband met de metrostellen bij kijken. Ik zal uiteraard nooit de kennis hebben die de mensen op de werkvloer hebben, maar ik ben er om bij te leren en om beslissingen te nemen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en alles vlot te laten verlopen.

 

Je bent stelplaatsverantwoordelijke, maar ook de enige vrouwelijke leidinggevende!

Ik wist dat ik in een zeer mannelijke omgeving zou terechtkomen. Men had mij daarop gewezen tijdens de HR-gesprekken, maar dat baarde me niet echt zorgen. Ik heb al in overwegend mannelijke omgevingen gewerkt en dat verliep goed. Ik was het meest bang voor de manier waarop ik zou onthaald worden. Ze hadden nooit eerder een vrouwelijke leidinggevende gehad, maar dat vormt geen probleem.

 

Kom je vaak op de werkvloer?

Ik ga naar de werkvloer zodra ik daar de kans toe heb, zowel overdag als ’s nachts. Ik moet kunnen zien wat daar gebeurt, vragen stellen, problemen oplossen en beslissingen nemen volgens wat er concreet gebeurt. Soms spreekt men mij ook aan over technische dingen die ik niet ken, dat is dan de gelegenheid om mijn ervaren collega’s op te zoeken om te praten en bij te leren.

 

Zou je iemand aanraden om bij de MIVB te komen werken?

De job zit me als gegoten. Ik vind er zowel het menselijke als het operationele aspect in terug. Ik werd fantastisch onthaald en sommige details hebben echt het verschil gemaakt. Als je op zoek bent naar een beroep vol uitdagingen, vind je zeker je gading bij de MIVB! 

Meer getuigenissen