Amal, Risk & Safety manager

Meer getuigenissen

Hoe ziet je loopbaan eruit?

Ik studeerde voor industrieel ingenieur elektromechanica bij ECAM. Mijn loopbaan begon ik bij een onderneming die de afbakening met lichtjes van landingsbanen voor rekening neemt. Het testen van de uitrustingen in een labo en bekijken of dit aan de normen beantwoordde, behoorde tot het takenpakket. Maar voor mij zat er te weinig uitdaging in die job. Na twee jaar had ik het gevoel alles gezien te hebben.

 

Hoe ben je dan bij de MIVB terechtgekomen?

Na een jaar bij mijn eerste werkgever stuurde ik mijn CV naar de MIVB. Ik kende het bedrijf als gebruiker van het openbaar vervoer, aangezien ik geen wagen had. Ik kreeg als antwoord dat er geen openstaande functie voor mij was maar dat mijn CV zou worden bijgehouden in de database. En het was waar! Een jaar later contacteerde de MIVB mij omdat er functies vrijkwamen voor jonge ingenieurs. Ik kreeg twee betrekkingen voorgesteld, waaronder eentje binnen de dienst Safety van het departement tram. Voor die functie was ik niet opgeleid. Toch dacht ik dat het precies daarom zeer interessant kon zijn omdat het een ongewone job leek. Het is een specifiek beroep, dat je niet op school kan leren, maar mijn toekomstige verantwoordelijken stelden me meteen gerust door uit te leggen dat ik zou worden opgeleid en begeleid zou worden door doorgewinterde collega’s.

 

Waaruit bestaat uw beroep precies?

Ik houd mij bezig met «safety» bij de tram. Mijn werk bestaat uit diverse aspecten. Als er bijvoorbeeld een ongeval met een tram gebeurt, analyseer ik wat er exact is gebeurd. Afhankelijk van het soort ongeval moet je de oorzaken bestuderen, punten voor mogelijke verbetering aanbrengen,… Dat vergt de tussenkomst van verschillende interne en externe diensten. Daarom onderhouden we geregelde contacten met de wegbeheerders en met Brussel Mobiliteit. Ik volgde ook een opleiding trambestuurder om zeer goed een analyse te kunnen maken van de oorzaken of procedures te kunnen bepalen om de veiligheid te verbeteren. Dat zou veel moeilijker zijn als je zelf niet het rijgevoel van een spoorvoertuig kent en de moeilijkheden waarmee de bestuurders elke dag worden geconfronteerd in een stedelijke omgeving.

Ik kom ook tussen wanneer er sprake is van spoorvernieuwingswerken of om nieuwe lijnen te creëren. We maken een risicoanalyse, we bestuderen de plannen en we bepalen hoe we ervoor kunnen zorgen dat de infrastructuur zo veilig mogelijk wordt voor onze reizigers en ons personeel. Je moet rekening houden met de stadsomgeving, met de reizigers, met het wegtype,… Dat alles gebeurt eveneens in samenwerking met verschillende diensten en het is trouwens zeer interessant omdat zoiets je geest verruimt. Samen zoeken we naar de beste oplossingen voor iedereen.

De «Safety»-ploeg is ook betrokken bij de opleidingen van de trambestuurders samen met het opleidingscentrum om ongevallen te voorkomen, en werkt samen met de marketingafdeling externe communicatiecampagnes uit om reizigers te sensibiliseren: opgelet wanneer je in of uit een tram stapt, herhaling van de voorrangsregels voor de trams, enz.

 

Over welke kwaliteiten moet je beschikken om jouw werk te kunnen doen?

Je moet een analytische en open geest hebben, in de diepte kunnen gaan, de zaak tot het eind behandelen, om de goede oplossingen te kunnen vinden. Je moet van teamwerk houden, zaken kunnen argumenteren, rekening kunnen houden met de belangen van iedereen en een compromis kunnen vinden. Daarbij moet je soms echt een voortrekkersrol kunnen spelen.

 

Waarvan hou je het meest in jouw beroep?

Mijn job heeft een sociaal, menselijk kantje dat je niet in alle beroepen vindt die worden voorgesteld aan ingenieurs, ook al blijft het beroep vrij technisch. Mijn werk leer je niet op school en beslaat verschillende domeinen. Ik hou van het contact met vele verschillende mensen en vind het fijn om me nuttig te voelen.

Ik vind het fantastisch dat de MIVB me opleidingen heeft aangeboden en me helpt met me te verbeteren in mijn beroep. Ik voel ook dat mijn ploeg en mijn werkgever me ondersteunen. Voordeel is ook dat ik de veiligheidsverantwoordelijken van andere tramnetten kan ontmoeten. We bespreken er de moeilijkheden van ons beroep, we delen onze ervaringen, onze oplossingen en dat is zeer verrijkend!

Meer getuigenissen