Welk traject legde u af?
Ik volgde ingenieursstudies en begon mijn loopbaan in de wereld van de medische laboratoria. Ik stond er in voor de installatie en het onderhoud en ik waakte over de kwaliteit van de bloedanalyses. Uiteindelijk werkte ik 26 jaar in dat veeleisende domein, voor verschillende bedrijven.
U heeft een passie voor radio. Hoe bracht u dat bij de MIVB?
Ik was al heel lang aangetrokken door de magie van radio. Ik ben radio-amateur en had contacten met andere radio-amateurs in de wereld. Ik leefde voor mijn passie in mijn vrije tijd. In 2005 solliciteerde ik bij een bedrijf gespecialiseerd in maritieme en professionele radiocommunicatie. Ik werkte er op projecten voor radiocommunicatie in tunnels of tussen stuwdammen en voor buitenlandse metronetten (Venezuela, Denemarken, Luxemburg, Algerije, …). In het kader van dat werk legde ik contacten met de MIVB en haar radioploeg.
In 2009 contacteerde de radioploeg van de MIVB mij met het nieuws dat ze iemand zocht met ervaring in dat specifieke domein. Ik solliciteerde en kon er beginnen binnen de ploeg studies, signalisatie en telecommunicatie. Ik nam er het beheer van de ploegen op mij die zich bezighouden met radio, optische vezels en vaste camera’s (in het station), maar werkte er ook aan het doorsturen van de metrosignalisatie via radio.
En nu?
Ik koos ervoor me toe te spitsen op het uitvoeren van projecten. Ik houd mij nog altijd bezig met de ontwikkeling van radio maar voornamelijk met het project Tetra-radio. Dat bestaat erin voor bussen en trams om in een eerste fase analoge radio, die gebruikt wordt door bestuurders, te vervangen door een numeriek systeem.
Het zijn uiteraard projecten op lange termijn. We moeten eerst de verschillende bestaande technologieën bestuderen, de meest aangewezen kiezen, de aanbestedingen en bestellingen lanceren, het netwerk van zenders/ontvangers installeren, de huidige radiosystemen in de voertuigen vervangen, enz. Gelukkig krijg ik hiervoor ondersteuning van andere ploegen die gespecialiseerd zijn in elk van deze domeinen.
Een zeer gevarieerd werk?
Zeker. Ik heb bijvoorbeeld veel contacten met andere metronetten. De MIVB maakt deel uit van een Europese werkgroep die een standaardisering nastreeft van de frequenties van de automatische metro en een vereniging die zogenaamde “kritische” communicatiegebruikers op wereldvlak verenigt. Ik heb ook contacten met het Belgische instituut voor postdiensten en telecommuinicatie (BIPT) voor de toekenning van frequenties, Leefmilieu Brussel voor het respect voor de stralingsregels, maar ook met de gemeenten om de plaatsen te vinden voor onze zenders/ontvangers,… Het is een functie die technische en institutionele contacten verenigt.
Wat bevalt u in uw werk?
Dat ik het grote geluk had van mijn passie mijn beroep te kunnen maken bij de MIVB. De onderneming heeft een professioneel radioteam dat zeer goed op de hoogte is en geïnformeerd blijft over technische evoluties. Net zoals andere ploegen waarmee ik al het plezier had samen te werken, zijn het gemotiveerde personen, die zich echt smijten om de beste oplossingen te vinden. We konden het betrokken personeel sensibiliseren voor het belang van radiocommunicatie, de voordelen en beperkingen ervan.