Gabriel, Project manager

Meer getuigenissen

Hoe word je project manager bij de bussen?

Ik heb een graduaat elektromechanica op zak. Ik solliciteerde destijds voor de functie werfverantwoordelijke voor de bovenleidingen bij de trams van de MIVB, aangezien ik in het domein wou blijven van de werven en metaalwerk. Eens ik bij de MIVB werkte, werd mijn CV naar verschillende diensten gestuurd binnen de onderneming en werd ik uiteindelijk aangeworven als technisch bediende in de busremise in Delta. Nadat ik de examens aflegde in februari 2012 werd ik coördinator van het onderhoud van de busremise in Haren en uiteindelijk project manager bij de bussen in oktober 2013.

 

Wat doet een project manager precies?

Ik houd mij bezig met technische projecten van de busexploitatie. Dat gaat dan over remises, voertuigen, het beheer van de aanvragen voor infrastructuur, enz. Ik ben er om ideeën en projecten te helpen opzetten. Bijvoorbeeld voor de busremise Klein Eiland in Anderlecht: bepalen wat er nodig is voor de bussen op het vlak van de werf en nagaan of wat we hebben gevraagd ook daadwerkelijk gebeurt. Voor de opstelling van de lastenboeken voor de toekomstige voertuigen werken we onder andere aan de werking van de deuren, de plaats van de knopjes van de boordcomputer, aan de verschillende technische aspecten van het voertuig, net als aan de onderhoudscontracten, enz. Ik vertegenwoordig de eindgebruiker, namelijk de Business Unit Bus, met 2.200 chauffeurs en 250 onderhoudsmedewerkers. Ik ga na of er in de lastenboeken van de verschillende bestellingen rekening is gehouden met de technische aspecten eigen aan ons vakgebied.

 

De positie van de knopjes op de boordcomputer?

Chauffeurs brengen uren door achter het stuur. Daarom is het belangrijk erover te waken dat hun comfort en veiligheid – en uiteraard ook deze van de reizigers – gegarandeerd zijn. De positie van de knopjes op de boordcomputer, de richting van de opening van de deuren, plaats om hun tas te zetten, dat zijn allemaal kleine dingen die misschien onbenullig lijken voor Jan met de pet, maar die zeer belangrijk zijn voor de chauffeurs. We zetten werkgroepen op met vertegenwoordigers van de chauffeurs en we vragen hen hun advies over verschillende aspecten. We analyseren vervolgens wat er concreet mogelijk is rekening houdend met wat een leverancier ons kan bieden.

 

Waarvan houdt u in uw functie?

Het menselijk contact vind ik het leukst. De MIVB kan worden aanzien als een “grote machine”. Je moet soms aanvaarden dat bepaalde zaken tijd in beslag nemen maar je moet de tijd nemen om haar te leren kennen en dan zal je haar charme ontdekken! Je hoort vaak zeggen dat de MIVB als een familie is en dat is zeker waar. De werksfeer is absoluut een sterk punt.

De belangrijkste eigenschap om mijn functie te kunnen uitoefenen is inlevingsvermogen: je moet je in de schoenen van anderen kunnen plaatsen, kunnen onderhandelen en dus begrijpen hoe de anderen werken, anderen helpen en zich ook laten helpen. Belangrijk is een goed netwerk op te bouwen, weten tot wie je je moet richten. Zeker in mijn werk, aangezien ik telkens de juiste persoon moet zien te vinden die het best geplaatst is om mij informatie te geven en me kan helpen om verschillende projecten tot een goed einde te brengen.

 

Nog zin om van job te veranderen?

Geen moment! Toen ik de functie van projectbeheerder kreeg aangeboden kwam dat op het juiste ogenblik toen ik wou evolueren in mijn loopbaan. Vandaag zijn er nog vele zaken die ik zou willen zien in mijn functie, dingen die ik wil leren kennen, ontdekken, zien ontwikkelen. Onder andere de komst van de toekomstige nieuwe hybride bussen en elektrische bussen, dat wordt een belangrijke uitdaging die ik voor geen goud wil missen.

Meer getuigenissen