Bastien, Planning Manager

Meer getuigenissen

Bastien, wie ben je?

Ik ben Fransman en woon sinds 2017 in België. Ik ben van opleiding scheikundig ingenieur in de petrochemie en raffinage.

Ik ben mijn loopbaan gestart als Field Engineer in een bedrijf dat koploper is op het vlak van aardoliediensten, waardoor ik heel wat andere culturen en manieren van werken heb kunnen ontdekken. Ik heb de hele wereld afgereisd: Verenigde Staten, Argentinië, Schotland, Saoedi-Arabië en Oman.

Na 3 jaar op olieplatformen te hebben doorgebracht, heb ik beslist om te stoppen en mij in België te nestelen. Ik ben toen beginnen werken bij FedEx als ingenieur-planner voor de invoering van het nieuwe intra-Europese luchtnetwerk van de alliantie FedEx-TNT. Na een tweetal jaar wilde ik graag een functie met meer verantwoordelijkheid uitoefenen en bood de MIVB mij de functie van Planning Manager aan. Ik heb de uitdaging aanvaard!

 

De functie die je erg aansprak en waarvoor je aangeworven werd! Kan je ons uitleggen wat een Planning Manager bij de MIVB doet?

Ik coördineer de vooruitgang van de planning van het Programma voor de Modernisering van de Metro (lijnen 1-5) dat meer dan 40 projecten omvat, waaronder 5 grote: de aankoop van nieuwe M7-voertuigen, de nieuwe signalisatie, de bouw van de stelplaats Erasmus, de herinrichting van de stelplaats Delta en de plaatsing van perrongevels voor het automatische net. Het is belangrijk om een transversaal overzicht te hebben over al deze projecten: bekijken hoe de vertraging van een project een impact heeft op alle andere en hoe deze impact kan gematigd worden.

Je moet ook kunnen interfacen met de technische teams om de echtheid van de feiten te analyseren en na te gaan of de deadlines al dan niet realistisch zijn.

Dankzij deze functie heb ik een globaal overzicht over de verschillende departementen en treedt ik met veel mensen in interactie. Dat is een van de belangrijkste redenen die me ertoe aangezet heeft om bij de MIVB te solliciteren!

 

Breid je je netwerk uit binnen het bedrijf?

Ja! Het feit de planning van verschillende projecten in verschillende departementen te coördineren is zeer bevorderlijk voor mijn relaties binnen de MIVB. Networking is er erg belangrijk, zowel intern als met de externe leveranciers. Dankzij mijn werk verplaats ik me tussen de verschillende stelplaatsen en kom ik met heel wat dingen in aanraking (signalisatie, IT, burgerlijke bouwkunde, …). De weken gaan vooruit, maar zijn telkens weer anders en dat is wat mijn werk zo aangenaam maakt.

 

Waar hou je van in het functie?

Ik hou van de uitdagingen in mijn dagelijks werk: het bijhouden van de planningen van het programma, de druk van de verschillende deadlines, het beheer van de communicatie met de verschillende polen, het politieke aspect, … Bovendien wilde ik werken aan projecten die een concrete impact zouden hebben op mijn eigen leven. Hier zijn er voortdurend veranderingen en dat zie ik op het terrein, bijvoorbeeld met de werkzaamheden aan Delta of Erasmus!

Wat me ook aangenaam verrast heeft, is het feit dat informatie delen zo vlot verloopt! In tegenstelling tot bedrijven die niet openstaan voor delen/samenwerken uit angst niet meer «onmisbaar» te zijn, is hier iedereen bereid om te helpen en de tijd te nemen om de moeilijkheden van de verschillende projecten te begrijpen. Het werk verloopt hier niet gewoon in silo’s, het is een gemeenschappelijke inspanning om het bedrijf samen vooruit te helpen en dat schenkt veel voldoening.

 

Heb je specifieke doelstellingen, nu je bij de MIVB werkt?

Door deze functie bij de MIVB te aanvaarden wilde ik mezelf een uitdaging opleggen op het vlak van managementcapaciteiten. Ik wilde weten of ik in staat ben om een team en projecten met enorme budgetten te beheren. Op korte termijn is mijn doel om deze functie te doen evolueren. Het «plannings»-beleid moet bijgewerkt worden. Ik krijg veel vrijheid in mijn functie, waardoor ik nieuwe processen kan invoeren en de functie van Planning Manager echt in handen kan nemen. Het project waaraan ik werk loopt ten minste tot 2025. Ik zal dus kunnen groeien in deze functie en ervaring kunnen verwerven op het vlak van teammanagement. Ik moet me deze functie eigen maken om dan hogerop te kunnen klimmen. Op mijn leeftijd is dat een springplank!

 

Ben je blij dat je deze weg ingeslagen bent?

Ik ben zeer blij! Bovendien heerst er op het werk een heel goede sfeer met mijn collega’s. Dat ligt voor een groot deel aan de open spaces en de evenementen! En er is ook nog eens een ongelooflijke diversiteit, met Nederlandstaligen, Franstaligen, internationalen, mensen van alle leeftijden en beroepstrajecten. Dat is echt verrijkend!

 

Wat zou je zeggen tegen iemand die werk zoekt?

Bij de MIVB zijn er enorm veel mogelijkheden. Starten in een vakgebied betekent niet dat je zal eindigen in dit vakgebied! Alles is mogelijk en je moet niet focussen op een diploma of een startfunctie. Als je zin hebt om te evolueren in de verschillende departementen, kan je een lange loopbaan hebben bij de MIVB zonder je te vervelen.

Vooral aangezien de MIVB een invloed heeft op het dagelijkse leven van honderdduizenden mensen! In de Europese hoofdstad werken we aan de vooruitgang van projecten op het vlak van milieu en vervoer en dragen we ons steentje bij aan het oplossen van problemen die vandaag zeer actueel zijn.

Meer getuigenissen