Karel, Manager Dispatching

Meer getuigenissen

Hoe het begon ...

De loopbaan van Karel Mosselmans bij de MIVB begon 18 jaar geleden. “Aanvankelijk droomde ik ervan om met m’n bachelor Communicatiemanagement in de automobielsector aan de slag te gaan. Maar aangezien er niet meteen vacatures waren die bij die droom aansloten, moedigde m’n grootvader die heel z’n leven bij de MIVB gewerkt had, me aan om me kandidaat te stellen bij de MIVB. En jawel, m’n kandidatuur bleek meteen een schot in de roos. Ik mocht beginnen als Medewerker Interne Communicatie.” Na 5 jaar werd Karel verantwoordelijk voor de communicatie van de business unit ‘metro’. Een interessante leerschool waar hij veel opgestoken heeft over het belang van heldere communicatie. “In die periode was ik onder meer verantwoordelijk voor de interne krant die onze afdeling elke maand uitbracht. Een job met heel wat variatie. Ik stond zowel in voor de teksten, de fotografie als de lay-out van dit krantje. Soms werd ik ingeschakeld voor het maken en monteren van een filmpje. Die job bracht me ook in contact met de verschillende operationele diensten. Dat heeft ongetwijfeld m’n interesse voor het operationele beheer van onze vervoersmaatschappij aangewakkerd. Hoe graag ik m’n job als communicatiemedewerker ook deed, de operationele buzz trok me steeds meer aan.”

 

A man in a uniform

In 2011 solliciteerde Karel voor de functie van Teamleader. En met succes, want hij kreeg de verantwoordelijkheid om een team van 15 verkeersleiders aan te sturen. “Van de ene dag op de andere werd ik een medewerker in uniform. Het was een hele verandering die me deed beseffen dat ik een nieuwe wereld betrad. Tijdens de eerste 6 maanden heb ik een reeks technische opleidingen maar ook training over people management gekregen. Een ervaren manager gaf me de wijze raad om niet overhaast te werk te gaan en mezelf de tijd te gunnen om vertrouwd te worden met het reilen en zeilen van de afdeling. Te snel er willen invliegen, kan als gevolg hebben dat je je vleugels verbrandt. Net zoals dat bij de mythologische figuur Icarus het geval was.” Karel houdt ervan de hartslag van het metronet te voelen. “Vroeger schreef ik over onze organisatie. Vandaag geef ik ze mee vorm. Voor mij is dat een wereld van verschil. Te midden van het actieveld staan geeft me trouwens extra adrenaline. Het feit dat onze operatie 24 op 24 uur draait, schrikt me dan ook niet af. Het zorgt voor een positieve dynamiek.”
 


Durven doen

In 2017 nam het parcours van Karel nog een andere wending. Hij werd eindverantwoordelijke van het hele team verkeersleiders van de MIVB. Een functie die hem de kans biedt om allerlei interessante managementinzichten op te doen. “We krijgen regelmatig interne en externe opleidingen die je helpen om op een mensgerichte manier te managen. Ik denk bijvoorbeeld aan een cursus over ‘situationeel leiderschap’ die je doet inzien dat je je leiderschapsstijl best aanpast in functie van de persoonlijkheid van je medewerker.” Karel benadrukt dat hij na al die jaren nog steeds blij wordt van de gedachte dat hij er samen met z’n team voor zorgt dat iedereen – van directeur, toerist, pendelaar tot bejaarde – zich vlot in de stad kan verplaatsen. “Dat wij alle lagen van de bevolking bereiken, is toch een mooie missie.” Of hij de sleutel tot het succes van z’n professioneel parcours met ons wil delen? “Durven doen, dat is voor mij de essentie. Durf te springen en durf jezelf in vraag te stellen. Je zal merken dat het de beste manier is om jezelf opnieuw uit te vinden en nooit een saaie dag op je werk te beleven. Soms krijg ik wel eens de opmerking: ben je nog steeds bij je eerste werkgever? Maar waarom zou ik veranderen? De MIVB is een bedrijf in volle beweging dat volop inzet op modernisering en talentontwikkeling van z’n  medewerkers. De komende jaren gaan we onze vervoerscapaciteit trouwens aanzienlijk vermeerderen. We gaan boeiende tijden tegemoet!”
 

Meer getuigenissen