Rob, Manager BI (Business Intelligence) solutions

Meer getuigenissen

Wat doet een Manager BI solutions?

Mijn taak en deze van mijn dertien collega’s van het team bestaat eruit alle nuttige gegevens te bezorgen voor analyses, die nuttig zijn voor de werking van de verschillende diensten en kunnen uitmonden in verbeteringen. Bijvoorbeeld met de ploeg die verantwoordelijk is voor het netwerk verzamelen we de gegevens met de geplande doorkomsttijden, de gerealiseerde doorkomsttijden, we bekijken of er vertragingen waren, en als dat het geval was waar en waarom,… Al die gegevens laten de dienst netwerk toe zo goed mogelijk te plannen.

 

Een dienst ten dienste van andere diensten?

Absoluut. De gegevens worden gebruikt en zijn nuttig voor alle andere diensten. Elke «business unit» geven ons hun vragen en noden te kennen. We bekijken welke gegevens al in onze systemen zitten, welke nuttig zijn om samen te voegen, met elkaar in verband te brengen en om daarna te kunnen antwoorden op de vraag. Dat stelt de betrokken dienst in staat tijd te winnen bij analyses, door middelen te ontwikkelen om de gegevens op een geautomatiseerde manier te gebruiken. We werken direct met het terrein, in functie van hun noden. En dat kan echt in alle richtingen gaan. Zo kunnen we op basis van de gegevens van een bus een verband leggen tussen het aantal remmingen en de vervanging van de remblokjes of tussen rijden op kasseien en het verslijten van de schokdempers. We kunnen ook helpen met het ontdekken van afwijkingen. Een verkoopautomaat die bijvoorbeeld aangeeft dat hij in dienst is, maar geen verkoopcijfers registreert, is abnormaal. Dat laat dus toe een mogelijk defect op te sporen en iemand ter plaatse te sturen om dit op te lossen. We horen vaak zeggen dat “Data the New Oil” is en dat is ook echt zo. Het is zot hoeveel zaken we doen met goed geanalyseerde gegevens.

 

Is werken met MIVB-gegevens een passie voor jou?

Ik geloof in het openbaar vervoer en heb zin om de stad te helpen. Ik wil niet klagen maar eerder zelf zaken in beweging brengen. Daarom is werken bij de MIVB belangrijk voor mij. En de MIVB beschikt over massa’s gegevens om te analyseren. We kunnen er heel veel interessants mee bereiken. We werken dus niet “alleen maar” aan de verbetering van de facturatie of een verkoopcijfer van een onderneming. We werken aan de verbetering van de mobiliteit in de stad, ten voordele van iedereen. Er zit een doel achter ons werk en we zien het resultaat op het terrein. Ik geniet ervan dat ik op mijn niveau een impact kan hebben op de mobiliteit en op de stad. En we gebruiken heel veel nieuwe technologieën. We hebben veel vrijheid in wat we ontwikkelen en verbeteren. We leren zeer veel en dat is boeiend.

Meer getuigenissen