Fatima, buschauffeur

Meer getuigenissen

Ik herinner me nog mijn eerste dag… Ik dacht dat het me nooit zou lukken!

 

Fatima, kan je ons wat vertellen over je loopbaan?

Ik heb lang in de horeca gewerkt en in deze periode heb ik de kans gehad om opleidingen te volgen om inspectrice te worden. Zo ben ik terechtgekomen in de wereld van de industriële schoonmaak, waar ik 10 jaar ben gebleven. 

Tegelijkertijd ben ik aan avondlessen haartooi begonnen want dat is één van mijn passies. Daarna ben ik gestopt met het werk in de schoonmaak en heb ik mijn eigen kapsalon geopend! Ik heb het 3 jaar gehouden. In het begin was het gevoel zelfstandig te zijn zeer aangenaam, maar met de verantwoordelijkheden die er bijkwamen werd het steeds moeilijker.  

 

Hoe ben je bij de MIVB beland?

Ik heb er altijd van gedroomd om bij de MIVB te werken. Ik herinner me de kantoren aan de Guldenvlieslaan nog waar de sollicitaties verliepen via papieren formulieren! *lacht*

Toen ik mijn kapperszaak gesloten heb, heb ik lessen Nederlands gevolgd en heb ik me geconcentreerd op wat ik echt wou: zelfstandig zijn en niet in routine terechtkomen!

Ik heb besloten mijn kans te wagen en te solliciteren voor de functie van trambestuurster. Ik werd opgeroepen om testen af te leggen, maar er dook een probleem op… mijn lengte!  Je moet weten dat je bij de tram minstens 1m60 groot moet zijn. Men heeft me dan voorgesteld om buschauffeur te worden, en ik heb het aanvaard!

 

Voordat je met je bus de hoofdstad doorkruiste, zei je toen tegen jezelf “een bus besturen, dat lukt me nooit!”?

Oh ja, en ik herinner me nog mijn eerste dag… Ik dacht dat het me nooit zou lukken!

Maar eerlijk gezegd biedt de MIVB een zeer goede opleiding voor het rijbewijs D. Wij hebben enkele weken scholing op het scholingsterrein waar je kennismaakt met het voertuig en leert manoeuvreren.  Eens je een bus bestuurt in de stad is het helemaal anders en sensationeel! Je wordt je ervan bewust dat je in staat bent een bus te besturen in dat verkeer!

 

Wat voelde je toen je, na de opleiding en de 14 dagen rijden met een monitor, helemaal alleen achter het stuur kroop?  

Die dag zal ik niet vergeten! Je bent nog altijd gewoon iemand naast je te hebben. Maar uiteindelijk slaag je erin, en het is een onbeschrijfelijk gevoel. 

 

Wat vind je leuk aan je beroep? 

Er is geen routine, ik beweeg altijd, het is een boeiend en toegankelijk beroep. Je wordt gerespecteerd, je voelt je nuttig en bevoorrecht om bij één van de grootste Brusselse werkgevers te werken!

Het loon is heel goed en ik ben zeer tevreden! En wanneer ik ‘s avonds, in het weekend en op feestdagen werk, stijgt mijn loon navenant, dat is geweldig. Je wordt goed verwend!

Ik schiet heel goed op met iedereen, het is zoals een familie. We helpen elkaar enorm!

Ik ben er trots op bij de MIVB te werken want ik bewijs aan de mannen en aan alle personen die denken dat een vrouw niet hetzelfde kan als een man, dat dat verkeerd is! Ik oefen hetzelfde beroep uit en ik word met dezelfde moeilijkheden geconfronteerd. 

 

Meer getuigenissen