Cyril, elektronicatechnicus

Meer getuigenissen

Cyril, wie ben jij en wat doe je bij de MIVB?

«Ik ben sinds 5 jaar hersteltechnicus voor elektronica bij de MIVB. Hier in het labo verzorgen we het onderhoud en de herstelling van een groot deel van de elektronische uitrusting van de voertuigen, met name de metro’s, trams en bussen. Ikzelf houd me bezig met het veiligheidsgedeelte van de metro’s.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de uitrusting die de trein kan laten stoppen in geval van nood.
Naast de herstellingen voer ik soms ook elektronische ontwikkelingen uit. Ik creëer dan nieuwe testers voor de uitrusting of verbeter deze met nieuwe technologieën».
 

Wat is het belangrijkste deel van je job?  

«Wanneer we defecte kastjes ontvangen testen we deze in de eerste plaats om het defecte onderdeel te kunnen opsporen of ongeveer een idee te hebben waar het zich bevindt.
Vervolgens doen we het open en analyseren we het grondig. We meten, vergelijken, (los)solderen onderdelen, enz. Dit is echt zuivere elektronica en dus zeer gedetailleerd werk. We vervangen niet zomaar een kaart door een andere, maar zoeken naar het defecte onderdeel en vervangen dit. Zodra het kastje hersteld en opnieuw gemonteerd is, wordt het opnieuw getest om te bevestigen dat het werkt. Daarna wordt het naar de betrokken stelplaatsen gestuurd».

 

Krijg je de kans om opleidingen te volgen?

«Bij de MIVB worden er heel wat opleidingen aangeboden, afhankelijk van de uitgeoefende functie.
De meeste worden gevolgd zodra de functie opgenomen wordt, maar wij kunnen er ook andere volgen naargelang onze behoeften. Met de komst van de nieuwe voertuigen (zoals bv. de geautomatiseerde metro) is het ook mogelijk dat de fabrikant vraagt dat de technici die zullen werken aan de kastjes gecertificeerd worden voor een bepaalde «Norm».
Als dat zo is, dan zullen we de desbetreffende opleiding moeten volgen om aan de nieuwe uitrusting te kunnen werken».

 

Laat het ons hebben over de doorgroeimogelijkheden, hoe ziet jouw parcours eruit?

«Ik ben begonnen als hersteltechnicus en vandaag werk ik ook als ontwikkelaar. Het is mogelijk om door te groeien naargelang wat je produceert, naargelang de doelstellingen van het team en in functie van de tweejaarlijkse evaluaties. Dat is bevorderlijk voor de motivatie. Niets is hier onveranderlijk!»

 

Waarom zou een jonge kandidaat/-ate kiezen voor de MIVB?

«Bij de MIVB wordt er voor iedereen gezorgd zoals het hoort! Je hebt de kans om door te groeien en een loopbaan uit te bouwen in een onderneming waar het aangenaam werken is, waarvoor je ’s ochtends niet met tegenzin opstaat! Als je bovendien van elektronica houdt, is de MIVB een paradijs! Je voelt er geen grote druk en de levenskwaliteit is er erg goed. Kies dus voor dit soort studies, want bij de MIVB vind je allerlei beroepen die te maken hebben met elektronica. Ik merk trouwens op dat ik geen enkele vrouwelijke collega heb! Ik denk jammer genoeg dat de maatschappij op dit vlak tekortschiet en dat vrouwen er niet in slagen zich te identificeren met technische beroepen. Dat is zeer jammer, want dit vakgebied is voor iedereen toegankelijk, zonder uitzondering!».

Meer getuigenissen