Olivier, Business Analyst

Meer getuigenissen

Olivier, ik heb gehoord dat je een atypisch parcours afgelegd hebt, kan je mij je verhaal vertellen?

«Ik heb niet de kans gehad om te studeren en al wat ik geleerd heb, heb ik alleen geleerd. Toen ik 30 was heb ik een zwaar ongeval gehad en ik ben daardoor anderhalf jaar verlamd geweest. Dat was een scharniermoment waarop ik beslist heb om iets te doen met mijn passie voor informatica. Ik heb opleidingen gevolgd en zo certificaten bemachtigd. In het begin heb ik mijn diensten aangeboden aan particulieren. Daarna werd ik aangeworven in een klein bedrijf dat informaticadiensten aanbiedt en heb ik zelfs de kans gekregen om dit bedrijf te leiden. Enkele jaren later zijn we het slachtoffer geworden van een inbraak. Alles was vernield en ook al konden de activiteiten daarna hervat worden en was alles terug in orde, ik ben dit niet te boven gekomen. Ik heb dan ook een burn-out gekregen … Samen met mijn vrouw heb ik dan een rustpauze ingelast en we zijn voor een aantal maanden naar de Verenigde Staten getrokken. Toen we terugkwamen was de voor de hand liggende vraag «hoe ga ik werk vinden?»

Ik heb gesolliciteerd bij de MIVB, eerst als informaticus, maar zonder diploma was dat onmogelijk. Daarna als trambestuurder. Ik werd aangeworven en ik ben de functie gedurende meer dan 3 jaar blijven uitoefenen.

Maar weet je, ik miste informatica enorm … Ik ben me dan beginnen bezighouden met interne projecten, in het bijzonder met het testproces van de nieuwe MIVB-applicatie, en zo werd ik opgemerkt … Ik heb het geluk gehad deze nieuwe applicatie LIVE te mogen voorstellen aan meer dan 400 personen, en bovendien had ik enkele weken later een gesprek met de directeur van het departement en met 4 andere verantwoordelijken die geïnteresseerd waren in mijn profiel. Wat later zag ik twee vacatures voor de functie van Business Analyst en het vervolg ken je, want vandaag ben ik wel degelijk Business Analyst.»

 

Zie je de dingen anders na alles wat je meegemaakt hebt?

«Op het werk komen burn-outs zeer vaak voor. Vroeger was ik zelfstandige, dan werk je 24u/24, 7d/7 en ken je nooit rust. Je hele leven staat dan in het teken van je werk! Vandaag beschouw ik de privétijd na mijn werkuren als mijn «tweede leven». Wanneer ik thuiskom ligt het werk achter me en voel ik me niet schuldig om tijd voor mezelf en mijn naasten te nemen.»

 

Wat zou je zeggen tegen iemand die werk zoekt?

«Je moet weten dat het buiten de MIVB heel moeilijk is om in een informatica- en telecomomgeving te werken. De werkdruk is hoog en het is zeer vermoeiend … De MIVB heeft mij een kans gegeven omdat ik een doorzetter en een vechter ben. Je moet niet wachten tot de dingen in je schoot geworpen worden. Heb interesse voor dingen, zet je in, wees wilskrachtig en je zal zien dat werken nooit meer een last zal zijn wanneer je doet wat je graag doet! Als geld voor jou dient om te leven en niet om vooruit te komen, dan heb je het helemaal begrepen.»

Meer getuigenissen