Christian, Digital Transformation Program Manager

Meer getuigenissen

Gepensioneerd maar niet op rust! 

 

Christian, je hebt een lang professioneel parcours achter de rug, hoe ben je bij de MIVB terechtkomen?

In 1977 behaalde ik aan de ULB mijn diploma van burgerlijk ingenieur in de richting mechanica en elektriciteit. Toch heb ik mijn ganse loopbaan doorgebracht in de informatica. Ik ben 65 jaar, ben gepensioneerd, maar niet op rust! Ik mocht met brugpensioen vertrekken op 62 jaar, maar ik vroeg me af wat ik dan zou doen … Mijn echtgenote gaat pas met pensioen in 2020, dus ik had veel tijd om me bezig te houden.

Ik heb dan een bvba opgericht om me bezig te houden met opdrachten van interim management en management consulting, specifiek gericht op het openbaar vervoer. Ik heb de directies van de verschillende operatoren ontmoet en uiteindelijk heeft de MIVB me een opdracht voorgesteld.

Ik ben begonnen in 2016. Het doel was om een visie, een project roadmap te bepalen in het kader van een digitale transformatie om de klantervaring te verbeteren.

 

Je bent gepassioneerd door openbaar vervoer, vanwaar komt deze passie?

Tijdens mijn studies in de jaren 70 werden de grote metrowerkzaamheden uitgevoerd en de metrostellen gebouwd. In die periode had de exploitatiedirecteur van de MIVB nauwe contacten met de ULB en nodigde deze de studenten uit om alle metrowerven te komen bezoeken. Ik heb dus op meerdere plaatsen rondgewandeld voordat de metro in dienst gesteld werd.

In de loop der jaren heb ik aan alle opendeurdagen van de MIVB deelgenomen. Voor mij is dat vandaag puur plezier! Ik heb veel ervaring in de sector, maar ook met project- en teambeheer.

 

Vind je dat de MIVB een bijzondere organisatie heeft?

Ik heb het geluk gehad om tijdens mijn eerste opdracht bij de MIVB een horizontale aanpak te kunnen hanteren.
Elk departement van de MIVB werkt, rechtstreeks of onrechtstreeks, voor de klant. In andere organisaties zoals de MIVB zijn de organisaties echter zeer verticaal. De MIVB is een bedrijf waar zich enorm veel competenties bevinden, maar de uitdaging is om dit alles te verenigen!

Ik heb veel respect voor de MIVB, die heel verschillend is van een openbaar bestuur. De mensen kennen haar van buitenaf, maar zodra je er binnenin zit, laat je veel vooroordelen varen! Ik vindt dat er een grote dynamiek is, veel mensen komen uit de industrie met een bagage en de wil om te ondernemen.

Ik heb veel bedrijven ontmoet, en de MIVB heeft echt veel goeds in zich.

 

Heb je geen spijt dat je bij de MIVB begonnen bent aan het einde van je loopbaan?

Ik heb me deze vraag al gesteld, maar ik ben nog steeds gepassioneerd door het beroep en de industrie, dus het is echt een geslaagd einde van mijn loopbaan. Er zijn geen onderbrekingen geweest tussen mijn opdrachten, er zijn hier altijd veel projecten! Als externe consultant, voel ik geen enkel verschil, ik word beschouwd als een volwaardig lid van de MIVB.

Ik wil graag mijn expertise overbrengen en een toegevoegde waarde bieden. Ik manage graag, maar het belangrijkste is dat we onze krachten bundelen en samen een project beheren. Het feit deel te nemen aan een project en een zichtbaar collectief resultaat te bekomen is de echte motor voor succes!

Meer getuigenissen