Meer getuigenissen

Dominique , Vrouwelijke Buschauffeur

Hoe zag je loopbaan er tot nu uit?

Meer dan 20 jaar werkte ik als informaticabeheerder. Maar ik verloor mijn job en bleef twee jaar werkloos. Ik stuurde heel veel cv’s rond, maar vaak kreeg ik niet eens een antwoord. Ik zag op internet dat de MIVB medewerkers zocht om de reizigers te informeren aan de toegangspoortjes in de stations. Het ging om een contract van één jaar, in samenwerking met Actiris.

Je was dus niet echt voorbestemd om met een bus te rijden?

Klopt. Op het einde van het contract stelde de MIVB voor om buschauffeur of trambestuurder te worden. Ik besloot de opleiding van buschauffeur te volgen en in februari 2012 ging ik aan de slag in de stelplaats Merode.

Wat is je uurrooster?

Dat varieert. Soms begin ik om 16 uur en stop rond 12 uur, maar even goed kan het dat ik om 16 uur begin en dan ten laatste stop om 0 uur 45. Ik werk één weekend op twee, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik dan een hele week aan een stuk werk! Ik kan bijvoorbeeld drie dagen werken en dan twee dagen verlof hebben, etc… Omdat mijn kinderen al groot zijn is dit geen enkel probleem voor mijn gezinsleven. Het flexibele uurrooster biedt voordelen.

Wat vind je leuk aan je beroep?

Ik vind rijden fantastisch. Elke dag zie ik mijn stad, de stad waar ik geboren ben, en daar ben ik blij om. Ik rijd op een vijftiental lijnen. Mijn voorkeur gaat naar lijnen 71 en 95, want ze worden bediend door gelede bussen. Je zou kunnen denken dat die bussen moeilijker te besturen zijn, maar ze zijn heel handelbaar.

Hoe verloopt het contact met de reizigers?

Als je lacht en je beroep met plezier doet, dan voelen de mensen dat. Ik probeer altijd goedendag te zeggen aan de reizigers die opstappen in mijn bus en de meerderheid antwoordt vriendelijk of met een lach. Overdag kom ik vaak dezelfde mensen tegen, vooral ouderen. Ik luister naar hen: dat doet hen en mij deugd. Eén keer, op oudejaarsavond, heeft een dame mij zelfs een doos pralines gegeven!

Vrouw en buschauffeur, is dat een moeilijke combinatie?

Helemaal niet! Alles loopt goed met de collega’s. Ze zijn zonder twijfel zelfs attenter omdat ik een vrouw ben. En het beroep belet bovendien niet om vrouwelijk te blijven.

Wat zijn de kwaliteiten van een goede buschauffeur?

Een lach is een onmiskenbaar voordeel. Het is belangrijk om aangenaam te zijn en je in de plaats van de reizigers te kunnen stellen. Je moet de klanten kunnen helpen en dat doe ik met plezier. 

De overeenstemmende jobaanbiedingen tonen

Terug naar Boven