Meer getuigenissen

Caroline , Fotografe

Welk traject legde je af?

Ik volgde fotografiestudies bij het INRACI in Brussel. Aangezien de sector op het einde van mijn studies nogal verzadigd was, werkte ik enige tijd als verkoopster in de audiovisuele sector.

Hoe kwam je bij de MIVB terecht?

Een kennis van mij werkte bij de MIVB en belde me op om te zeggen dat er een functie van fotograaf werd opengesteld.

Fotograaf. Dat is niet meteen een beroep dat je bij de MIVB zou verwachten.

Klopt. Velen kijken raar op als ik zeg dat ik fotograaf ben bij de MIVB. Nochtans ontbreekt het mij niet aan werk, wel integendeel. In het begin beheerde ik de database van de foto’s en het audiovisueel materiaal in de vergaderzalen. Ik hielp de videocel ook een handje voor de opnames en montage, bovenop mijn werk als fotografe uiteraard. Tegenwoordig is de vraag naar foto’s enorm toegenomen en heb ik iets minder de kans om filmopnames te maken.

De MIVB is een zeer groot bedrijf met heel wat uitdagingen en veel medewerkers. Ik houd mij onder andere bezig met de illustraties in het personeelsblad. Ik maak foto’s voor de ploeg lay-outers , voor de commerciële dienst (internet, affiches, foto’s op vraag van externen,…). Alle diensten kunnen op een bepaald moment foto’s nodig hebben van het bedrijf, haar personeel, projecten of infrastructuur en daar ben ik verantwoordelijk voor. Dat kan gaan van een “eenvoudige” illustratiefoto over een persevenement tot de realisatie van een reportage over kunst in de metro.

Waar hou je van in je werk?

Ik maak zowel foto’s van personen als van concepten, plaatsen, machines, situaties. Het is zeer divers. Sommige reportages zijn op voorhand gepland maar vaak kom ik ’s morgens toe en weet ik niet wat er die dag zoal zal gebeuren of waar ik naartoe zal worden gestuurd. Het is zeer verrijkend aangezien ik veel zaken te weten kom over heel uiteenlopende dingen. Ik ontdek zowel de kleine als de grote geschiedenis van de onderneming en de mensen die er werken, van de arbeider tot de grote baas via de ingenieur of de koning die de metro bezoekt. Ik leer altijd bij en van iedereen.

Als bedrijfsfotograaf ben je ook en beetje de ogen van de onderneming: door reportages te maken, toon ik bijvoorbeeld ook aan het personeel met een bureaujob, wat er op het terrein gebeurt.

Over welke kwaliteiten moet je beschikken om je werk uit te voeren?

Er komt veel geloop bij kijken, dus moet je je goed kunnen organiseren. In het begin is er wat inlooptijd nodig, want het bedrijf is zo groot. Van slag loop je het risico te stresseren, want je vraagt je af hoe je alles gaat bolwerken. Maar na enkele maanden beschik je over de contacten, de referenties en kan je je meer concentreren op het nemen van de foto’s op zich. Daarnaast is een open blik, gericht op de anderen en mensen op hun gemak kunnen stellen, zeer nuttig omdat we veel portretten maken. Je moet ook flexibel zijn. De voorziene planning wijzigt vaak op het laatste ogenblik en dus moet je ook rekening kunnen houden met onverwachte wendingen.

De overeenstemmende jobaanbiedingen tonen

Terug naar Boven